Cuba travel background with resort and holiday symbols flat vector illustration

Cuba, 11 daagse groepsreis

Vertrek: 05-10-2024
Terugkomst: 15-10-2024
Lengte: 11 dagen
Status: Open

Vanaf € 1679

Reisomschrijving Padelreis Spanje

Foto's

Maak kennis met authentiek Cuba!

Ay, caramba! Wat een fenomenale rondreis naar West-Cuba! Met een lokale Nederlandssprekende reisleider die alle mooie plekken op Cuba kent, verkennen we eerst Havana, waar we in het historische deel logeren. Hierna ontrafelen we in de Viñalesvallei de geheimen achter Cubaanse sigaren en reizen dan naar ‘openluchtmuseum’ Trinidad met zijn koloniale kerken, nostalgische straten en swingende live muziek. In Santa Clara beleven we de verering van Che Guevara en bereiden we ons voor op het tropische toetje – een all-inclusive strandverblijf in paradijselijk Varadero. Ontdek alle hoogtepunten van West-Cuba! Minstens zo aantrekkelijk: onderweg slapen we drie nachten in zorgvuldig geselecteerde ‘casas particulares’, een geweldige manier om de Cubanen echt te leren kennen.

“Een reis naar Cuba is alsof je in een tijdmachine stapt, ‘Back to the Fifties!’ In het magistrale Havana lijkt het of je op een spetterende muzikale filmset bent beland. In de groene Viñales regio daarentegen maak je kennis met de verstilde pracht van het platteland. Cienfuegos, de ‘Parel van het zuiden’ is een verrassend bruisende stad en in Trinidad waan je je een paar eeuwen terug in Spaans koloniale tijden. Het witte strand van Varadero vormt een mooie afsluiter van een korte, krachtige reis die het eigenzinnige eiland in al haar verschillende facetten toont. Nú gaan!”

Dagprogramma 11 daagse rondreis Cuba!

DAG
01

Amsterdam – Havana

Vertrek naar bestemming (heenreis)

Vlucht van Amsterdam naar Havana
Kennismaken met de lokale Nederlandssprekende reisleider
Welkomstdrankje in het koloniale hotel
Eerste overnachting in sfeervol Oud Havana

Op Schiphol stapt u op het vliegtuig naar Havana, de hoofdstad van Cuba. Een heerlijk vooruitzicht: de komende twee nachten logeert u in een koloniaal hotel in sfeervol Oud Havana (UNESCO Werelderfgoed). En dat is pas het begin van de reis! Tijdens de vlucht fantaseert u over de historische steden, tropische stranden, swingende muziek en dans, klassieke auto’s, rum en sigaren waar Cuba om bekendstaat. Nog even en u ervaart persoonlijk waarom dit eiland zo’n geliefde vakantiebestemming is.
De Nederlandssprekende reisleider verwelkomt u op Havana’s internationale vliegveld. Een groot gemak dat hij u rechtstreeks naar uw hotel brengt met een privétransfer. Enthousiast bespreekt hij het reisprogramma, hij heeft duidelijk zin om u het ‘echte’ Cuba te laten ervaren. Geniet in het hotel van uw welkomstdrankje en verstuur eventueel een eerste bericht naar het thuisfront met de wifi-kaart die u ontvangt. Uw Cuba-vakantie begint nu echt!

Goed om te weten

Pinnen met een bankpas kan niet op Cuba. Neem daarom voldoende contante euro’s mee. Deze wisselt u ter plekke om bij banken of Cadeca-wisselkantoren. Geld opnemen met een creditcard van Visa of MasterCard (niet met American Express!) kan hier vaak ook.

Goed om te weten

De Cubaanse peso (CUC) is niet verkrijgbaar buiten Cuba. Op de luchthaven in Havana wisselt u euro’s en CUC’s makkelijk om. Buiten Cuba is deze munt niks waard. Cuba kent twee munteenheden: de Cubaanse peso convertible (CUC) voor toeristen, en de reguliere Cubaanse peso (CUP) voor Cubanen.

Weetje

Havana (ruim 2 miljoen inwoners) heeft drie stadsdelen: Havana Vieja (Oud Havana), met zijn smalle, kleurrijke straatjes; Centro Havana, het levendige centrum met o.a. de Malecón-boulevard; en Vedado, herkenbaar aan zijn brede lanen en grote huizen.

DAG
02

Havana

Havana

Ontspannen wandeling door Oud Havana
Vrije middag
Flaneren in een Amerikaanse oldtimer (optioneel)
Gezellig welkomstdiner in een lokale ‘paladar’ (inclusief)
Tweede overnachting Havana

Fijn dat we in Oud Havana logeren. Dit sfeervolle stadsdeel staat bekend om zijn mooie bezienswaardigheden. Na het ontbijt maken we een ontspannen wandeling door de historische straten (circa 3 uur). De Nederlandssprekende reisleider weet blijkbaar precies wat u het liefst bekijkt. De gezellige pleinen, oude kerken, pastelkleurige gevels, smeedijzeren balkons en volle waslijnen – dit is het Havana zoals u het zich voorstelde, maar dan levensecht! Op Plaza de Armas zien we monument El Templete, waar de Spanjaarden Havana in 1519 stichtten. Ook staan we stil bij de geschiedenis van Palacio de los Capitanes Generales, dat nu een museum is. Mooi detail: de bestrating bij de hoofdingang is van hout.
Natuurlijk vallen de vele kleurrijke klassieke auto’s op straat u meteen op. Prachtig zijn ze! Benieuwd hoe het voelt om in een iconische oldtimer door Havana te flaneren? Boek dan een 2 uur durende classic car-tour (optioneel). Een fantastische belevenis. U rijdt over de Prado-promenade en de Malecón-boulevard, passeert statige huizen in de chique Miramar-wijk, rijdt door de groene Vedado-wijk en komt langs het Plein van de Revolutie.
’s Avonds genieten we samen van een welkomstdiner in een Cubaanse paladar (lokaal restaurant). Gezellig, zo leren we elkaar meteen beter kennen.

Weetje

De reden dat u zoveel oldtimers uit de jaren ‘50 ziet rijden in Cuba, is dat Fidel Castro de verkoop van Amerikaanse auto’s van vóór de revolutie (1959) verbood. De Buicks, Pontiacs en Chryslers vormen tegenwoordig een toeristische trekpleister.

DAG
03

Havana – Viñales (ca. 190 km)

Viñales vallei

Genieten van de weelderige Viñalesvallei
Wandelen door de Silenciovallei
Lunchen in een biologisch restaurant (inclusief)
Bezoek tabaksplantage: het geheim achter Cubaanse sigaren ontdekken
Kennismaken met Cuba’s ecologische tuinbouw
Overnachten in het groene Viñales

Vandaag verruilen we metropool Havana voor Cuba’s beeldschone tabaksregio: de groene Viñales-vallei. Tijdens de busrit ziet u zelf waarom dit nationale natuurmonument zoveel bewonderaars trekt. Om ons heen rijzen grijze kalksteenheuvels (‘mogotes’) als gigantische ronde bulten omhoog uit het groene landschap. Het tempo van het dagelijks leven ligt hier duidelijk lager dan in Havana. We passeren plattelandsbewoners op paardenkarren en zien boeren op het land werken met ossen. In de weelderige Silenciovallei ervaren we de schoonheid van dichtbij tijdens een rustige wandeling. Onze lunch bij Agroecológica El Paraíso (inclusief) is minstens zo ontspannen. Op de gezellig gedekte tafel staan verschillende schalen met heerlijke Cubaanse gerechten. Vooral de lokaal verbouwde biologische producten proeft u vast graag – u kijkt zelfs uit op de moestuin. Tot slot bezoeken we een plantage waar tabak, groenten en fruit worden verbouwd. Natuurlijk willen we alles weten over Cuba’s wereldberoemde sigaren. Ook interessant om te zien hoe het eiland omgaat met ecologische tuinbouw. Vanavond slapen we voor het eerst in een sfeervolle ‘casa particular’. Een geweldige kans om de beroemde gastvrijheid van de Cubanen te ervaren!

Goed om te weten

Een casa particular (‘homestay’) is een soort bed & breakfast. Deze officieel geregistreerde guesthouses, zijn geliefde accommodaties op Cuba. Ze zijn zelfs gebruikelijker dan hotels. In de comfortabele en sfeervolle casas particulares die NRV selecteerde, beleeft u het ‘echte’ Cuba van dichtbij. In Viñales heeft uw kamer een privébadkamer en airconditioning of fan.

Weetje

Cubanen maken jaarlijks zo’n 350 miljoen sigaren. Sigaarmerken als Cohiba en Montecristo zijn wereldberoemd. Een ‘goede’ sigaar veert mee als je hem indrukt. Pas na 9 maanden training mag iemand zich professioneel sigarenroller noemen.

DAG
04

Viñales vallei – Cienfuegos (ca. 415 km)

Cueva de los Peces

De historische Varkensbaai zien
Cueva de los Peces: zwemmen tussen tropische vissen
Overnachten in ‘Parel van het zuiden’ Cienfuegos

’s Morgens rijden we naar de charmante oude havenstad Cienfuegos, waar we vanavond overnachten. De historische Varkensbaai ligt op onze route. In 1961 werd deze plek wereldnieuws vanwege de mislukte invasie door Cubaanse ballingen, gesteund door de CIA. Voor vertrek adviseerde de reisleider u om uw zwemkleding paraat te houden. Een goede tip. Onderweg duikt u vast graag in de Cueva de los Peces – een 70 meter diepe ‘cenote’ (bovengrondse poel) in een kalkstenen grot. In het doorzichtige blauwe water zwemmen schitterende tropische vissen! Hierna drogen we ons af en rijden we door naar Cienfuegos, gelegen aan een prachtige baai. Geniet na aankomst op eigen gelegenheid van de nostalgische Frans-koloniale sfeer in de stad. Vraag de reisleider gerust om tips voor gezellige restaurants. Morgenochtend verkennen we Cienfuegos samen.

Weetje

Op Cuba rijden veel afgedankte Nederlandse streekbussen rond. De bewoners noemen deze gele lijnbussen ook wel ‘sauna’, omdat de ramen niet open kunnen.

DAG
05

Cienfuegos – Trinidad (ca. 80 km)

Cienfuegos

Stadstour Cienfuegos: Frans-koloniale sfeer proeven
Kennismaken met historisch Trinidad
Vrije middag: Trinidad zelf verder ontdekken
Diner in een plaatselijk restaurant (inclusief)
Eerste overnachting in ‘openluchtmuseum’ Trinidad

Voor we doorreizen naar Trinidad, maken we eerst een mooie stadstour door Cienfuegos (UNESCO Werelderfgoed). Het oude centrum en de elegante villa’s en paleizen met glas-in-loodramen langs de boulevard (malecón) weerspiegelen de rijke geschiedenis van deze ‘Parel van het Zuiden’. Via een fraaie kustweg bereiken we hierna Trinidad – een grote favoriet van reizigers. De 16e-eeuwse stad is net een openluchtmuseum met zijn eeuwenoude huizen, geplaveide straatjes en autovrije centrum. Als we de stad inrijden bekijken we gefascineerd het koloniale straatbeeld met schilderachtige pleinen, kerken, kunsthandels en bars. Paard en wagens rijden hobbelend door de klinkerstraten. Alsof we teruggaan in de tijd. Op het historische Plaza Mayor (centrale plein) zien we de gele klokkentoren van het San Francisco-klooster en bezoeken we het Romántico-museum in Palacio Brunet. Boeiend: de tentoongestelde voorwerpen geven een goed beeld van hoe de rijke klasse in Cuba vroeger leefde. Bekijk eventueel ook het uitzicht over Trinidad vanaf de bovenste verdieping. ’s Middags verkent u de stad vast graag verder op eigen gelegenheid.
’s Avonds dineren we samen in een plaatselijk restaurant. Leuk dat we de komende twee nachten in een casa particular of hostal slapen. Zo leren we de dagelijkse Cubaanse levensstijl en bewoners van Trinidad nog beter kennen.

Goed om te weten

In Trinidad overnachten wij in de betere casas particulares en/of hostals waarbij de groep dichtbij elkaar is ondergebracht. Uw kamer in Trinidad heeft een privébadkamer en airconditioning of fan.

Weetje

De Spanjaarden stichtten Trinidad in 1514. UNESCO verklaarde de historische stad tot Werelderfgoed in 1988. Volgens reizigers is Trinidad net een openluchtmuseum, vanwege de vele historische gebouwen en koloniale sfeer.

DAG
06

Trinidad

Trinidad

Vrije dag: zelf mooie plekken in Trinidad ontdekken
Wandelen naar de El Cubano-waterval (optioneel)
Tweede overnachting Trinidad

Een vrije dag. Heerlijk, kies zelf wat u vandaag graag doet. Slaap eventueel lekker uit en slenter in uw eigen tempo door Trinidad. Wandelt u liever eerst naar de El Cubano-waterval (optioneel)? Pak dan uw zwemspullen en laat u na het ontbijt naar het El Cubano Nationaal Park brengen. U betaalt alleen de toegangsprijs ter plekke – verder beschikt u gewoon over onze bus, chauffeur en gids. Tijdens de wandeling maakt u ongetwijfeld spectaculaire foto’s: de route loopt door uitbundige tropische wildernis. Duik na aankomst als u wilt in het smaragdgroene water onderaan de waterval. De rotsen en bomen om u heen maken het idyllische plaatje compleet.
Verken ’s middags na terugkeer Trinidad verder op eigen gelegenheid. Misschien proeft u graag canchánchara op een gezellig terras. Dit Cubaanse drankje met rum, honing en citroensap is minder bekend dan cuba libre, maar volgens liefhebbers net zo lekker. Bezoek ’s avonds eventueel Casa de la Trova: dé place to be voor live muziek in Trinidad. Hier luistert u naar de zwoele klanken van trova en son – de meerstemmig gezongen muziekstijl die wereldwijd bekend werd dankzij de Buena Vista Social Club, Cuba’s succesvolste band ooit. Wie weet sluit u deze dag wel dansend af?

Weetje

Cuba libre, een mix van rum en cola, is wereldberoemd. Het ontstond rond 1900, toen de Amerikanen Cuba bevrijdden van de Spanjaarden. Een officier bestelde in een bar een cola met rum, en proostte met zijn soldaten op een vrij Cuba: Cuba libre!

DAG
07

Trinidad – Santa Clara (ca. 120 km)

Santa Clara

Manaca Iznaga-plantage met koloniale uitkijktoren bezichtigen
Bezoek mausoleum Che Guevara en de Tren Blindado
Overnachting in ‘Che Guevara-stad’ Santa Clara

Na het ontbijt vertrekken we naar Santa Clara. Onderweg rijden we door de Valle de los Ingenios (UNESCO Werelderfgoed): een vruchtbare vallei, waar de Spanjaarden in de 19e eeuw veel suikerfabrieken vestigden. Om een beeld te krijgen van de koloniale tijd bezoeken we de oude Manaca Iznaga-plantage. Beklim hier als u wilt de 45 meter hoge uitkijktoren. Plantagehouders gebruikten deze om hun land en slaven in de gaten te houden. Vanaf de top heeft u een weids uitzicht over de omgeving – een zee van groen met suikerrietvelden, tabaksplantages en koningspalmen.
Hierna rijden we door naar Santa Clara, vooral bekend vanwege de Argentijnse guerillastrijder Ernesto ‘Che’ Guevara. In deze plaats versloeg hij Batista’s leger (1958). Een belangrijk moment in de Cubaanse geschiedenis: kort daarna zegevierde de revolutie en kwam Fidel Castro aan de macht. We bezichtigen Che Guevara’s mausoleum en de gepantserde trein (Tren Blindado) die hij overviel. Opmerkelijk dat zijn stoffelijke resten hier pas sinds 1997 begraven liggen, terwijl hij maar liefst dertig jaar eerder in Bolivia stierf.
Geniet tijdens uw vrije avond op eigen gelegenheid van een ontspannen diner. Morgen begint onze strandvakantie! Een zalig vooruitzicht.

Weetje

Che Guevara is hét symbool van de Cubaanse Revolutie. In 1967 doodden militairen hem in de Boliviaanse jungle op bevel van de CIA. Cuba haalde zijn overblijfselen in 1997 naar Santa Clara, om ze er opnieuw te begraven.

DAG
08

Santa Clara – Varadero (ca. 240 km)

Varadero

Vertrek Santa Clara
Afscheid nemen van de Nederlandssprekende reisleider
Eerste overnachting in strandparadijs Varadero (all-inclusive)

’s Morgens nemen we afscheid van Santa Clara. We gaan genieten van het relaxte toetje van onze Cuba-rondreis: een all-inclusive verblijf van twee nachten in een strandresort in Varadero. Een droomplek! De badplaats staat bekend om zijn 21 kilometer lange hagelwitte zandstrand, azuurblauwe zee en mooie onderwaterwereld.
Vandaag nemen we afscheid van onze Nederlandssprekende reisleider. Tijdens ons verblijf in Varadero is een lokale Engelssprekende gids aanwezig die u desgewenst bijstaat tot aan uw vertrek op dag 10.
Geniet de rest van vandaag en morgen (een volledige vrije dag) van uw strandvakantie. Onderneemt u graag iets? Kies dan uit de verschillende leuke optionele excursies.

Goed om te weten

In Varadero stemt u uw strandvakantie helemaal af op uw wensen en budget: u bepaalt zelf in welk all-inclusive hotelresort u verblijft. Kies uit mooie 3- en 4-sterrenhotels of boek een nog luxer resort als u zich graag extra in de watten laat leggen.

DAG
09

Varadero

Varadero

Vrije dag: tropisch genieten van zee en strand
Off-road jeepsafari, boottocht en zwemmen in een grot, incl. lunch (optioneel)
Catamarancruise: snorkelen bij koraalrif, incl. open bar en lunch (optioneel)
Speedboottocht door mangrovebossen (optioneel)
Tweede overnachting Varadero (all-inclusive)

Varadero is een heerlijke plek om bij te komen van alle belevenissen in Cuba. Geniet van de tropische stranden, verkoelende zeebries en prettige temperatuur van het zeewater en ervaar het ultieme vakantiegevoel. U bepaalt zelf waar u zin in heeft – lekker niksen met een cocktail aan het zwembad, of deelnemen aan één van de geweldige optionele excursies. Beleef vandaag bijvoorbeeld een spectaculaire jeepsafari, waarbij u onder begeleiding van een enthousiaste Engelssprekende gids off road gaat, een boottrip maakt op de Canimar-rivier en zwemt in de Cueva de Saturno-grot (inclusief lunch). U rijdt zelf, dus vergeet uw rijbewijs niet! Een tweede optie is een onvergetelijke dagexcursie op een catamaran (inclusief open bar en lunch) – uw kans om te snorkelen bij een prachtig koraalrif. De derde optionele activiteit is minstens zo aantrekkelijk: een twee uur durend bootavontuur vol actie en snelheid, waarbij u door nabijgelegen mangrovebossen vaart in een speedboot.

Goed om te weten

Wilt u graag nog wat langer van de fantastische ongerepte stranden van Varadero genieten? Wij kunnen uw strandverblijf in Varadero per nacht verlengen in het gewenste hotel. Geef dit aan bij ‘Verlengen & upgraden’ in het boekingsproces, dan maken wij het voor u in orde.

Weetje

Varadero was vóór de Cubaanse Revolutie (1959) al een populaire zonbestemming onder rijke Amerikanen. Gangster Al Capone had hier zelfs een eigen vakantiehuis.

DAG
10

Varadero – Havana – Amsterdam (ca. 170 km)

Varadero

Vrije dag Varadero
Vertrek Varadero: transfer naar vliegveld (Havana)
Terugvlucht Havana – Amsterdam
Overnachten in het vliegtuig

Beleef uw laatste heerlijke vakantiemomenten in Varadero op uw eigen manier. Koop bijvoorbeeld nog wat mooie souvenirs, ontspan bij het zwembad, of maak uw laatste vakantiefoto’s van het weergaloze uitzicht op zee. Dan spoelen we het zand uit onze haren en pakken we onze bagage in. Aan het eind van de middag rijden we met een privétransfer naar het luchthaven in Havana. Vanaf hier vliegen we terug naar Amsterdam. Tijdens de vlucht hebben we volop gelegenheid om na te genieten: we overnachten in het vliegtuig.

DAG
11

Aankomst Amsterdam

Aankomst luchthaven (terugreis)

Aankomst Amsterdam

We landen op Schiphol. Bij de bagageband neemt u afscheid van uw reisgenoten, misschien bespreekt u zelfs een reisreünie om alle leuke momenten en herinneringen van uw vakantie nog eens op te halen. Ay caramba, wat was dit een fenomenale Cuba-reis!